Huisdieren
(Koi)vissen
koi

Reptielen: vuurskink

nederlandse naam

Vuurskink

wetenschappelijke naam

Lepidothyris fernandi

herkomst

Grote delen van Africa

biotoop

Altijd in de buurt van water

relatieve luchtvochtigheid

 

temperatuur dag

 

voedsel

Insekten

lengte

Tot 35 cm

Prijs

Op aanvraag

 

Fernands riopa, ook wel vuurskink of prachtskink (Lepidothyris fernandi) is een hagedis uit de familie skinken(Scincidae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Edward Burton in 1836. Oorspronkelijk werd de naam Tiliqua fernandi gebruikt. De wetenschappelijke geslachtsnaam werd later Riopa, toen Lygosoma en later Mochlus, waardoor deze verouderde namen in de literatuur nog veel worden gebruikt.

Verspreiding en habitat

De skink komt voor in grote delen van Afrika, maar wordt steeds zeldzamer omdat de hagedis geld waard is in dehandel in exotische dieren. Het verspreidingsgebied beslaat Guinea, de Centraal-Afrikaanse RepubliekCongo-KinshasaAngolaOegandaGabonSierra LeoneBurundiRwandaKeniaIvoorkustGhanaTogoBenin,

 Nigeria enKameroen. In sommige landen echter zijn er wel exemplaren aangetroffen door herpetologen, maar deze zijn later nooit bevestigd, sommige waarnemingen zijn al tientallen jaren oud.

Uiterlijke kenmerken

De skink wordt groter dan gelijkende soorten, zoals Sundevalls riopa (Mochlus sundevalli) die een totale lichaamslengte van 20 centimeter bereikt. Fernands riopa wordt ongeveer 35 centimeter lang.

Fernands riopa wordt ook wel vuurskink genoemd vanwege de gele en rode tekening die zich echter moeilijk laat omschrijven vanwege de grote variatie, wat samenhangt met het grote verspreidingsgebied. De meeste exemplaren hebben een zeer brede geelbruine tot goudgele longitudinale band op de rug tot bovenaan de flanken die bij de staartwortel omslaat naar zwart. Aan de zijkant van de staart bevinden zich kleine witte vlekjes die afsteken tegen de zwarte ondergrond, en de gehele flank inclusief de zijkant van de kop is helder oranje tot rood gekleurd met enkele dunne witomzoomde zwarte verticale strepen. Het bovenste deel van de nek en de keel zijn zwart met enkele kleine witte vlekjes en de buik is oranjerood. Sommige exemplaren hebben een overwegend zwarte kleur, met bloedrode flanken en een donkerbruine rug.

 

 

Dit product is niet te bestellen in onze webshop.
Neem aub contact met ons op voor meer informatie.
Vermeld bij het bericht aub dat het gaat om het product vuurskink.