Huisdieren
(Koi)vissen
koi

Reptielen: Kameleon jemen

nederlandse naam

Helm Kameleon

wetenschappelijke naam

Chameleo calyptrates

herkomst

Jemen

biotoop

tropisch bos

relatieve luchtvochtigheid

 

temperatuur dag

 

temperatuur nacht

 

voedsel

Insecten en kleine zoogdieren

lengte

Tot 45 cm

Prijzen

Op aanvraag

Kameleons zijn een spectaculaire hagedissoort, die veel populariteit geniet in de hobby, toch is dit niet zo’n gunstige ontwikkeling, dit heeft vooral te maken met de stress die dieren oplopen tijdens transport, veel kameleons komen dit nooit te boven en sterven kort na de import. Als men een kameleon wil, raad ik altijd nakweek aan, maar dit is niet altijd makkelijk te krijgen. Er zijn maar een paar soorten die enigszins redelijk worden nagekweekt in de hobby, dit zijn de helmkameleon ( Chameleo calyptrates), de driehoornkameleon ( Chameleo jacksoni), en de panterkameleon ( Furcifer pardalis).

Kameleons komen voor in delen van Afrika, Madagaskar, Sri-Lanka en Zuid-Europa.

Tropisch bos en regenwoud is overwegend de biotoopvorm.

Kameleons hebben erg veel leefruimte nodig en terraria dienen rijkelijk beplant en geventileerd te zijn. Veel soorten hebben een lage tolerantie voor elkaars aanwezigheid , en helmkameleons kunnen elkaar zelfs doden.

Kameleons zijn erg bijzonder, vooral vanwege het feit dat ze in staat zijn om van kleur te veranderen, dit gebeurt meer vanwege gemoedstoestand, dan voor camouflage doeleinden. Ook zijn kameleons in staat twee afzonderlijke beelden waar te nemen, de ogen kunnen los van elkaar bewegen en dus verschillende kanten op kijken.

De kameleon jaagt met zijn lange, kleverige tong die over het algemeen net zo lang is als de volledige lichaamslengte. Als kameleons bewegen, doen ze dat in de wiegen van de wind, dit gedrag zien we vaak in gevangenschap als ze over de takken lopen, hun poten zijn speciaal aangepast om takken vast te pakken.

Sommige kameleonsoorten leggen eieren, maar er zijn ook levendbarende soorten. Helmkameleons zijn zelfs in staat om 100 eieren te leggen.

De levensverwachting van kameleons wordt de laatste jaren steeds hoger, dit door verbeteringen van kennis, verlichting en vitamine-preparatuur. De meeste soorten kunnen tussen de 2 en 8 jaar oud worden.

 

Dit product is niet te bestellen in onze webshop.
Neem aub contact met ons op voor meer informatie.
Vermeld bij het bericht aub dat het gaat om het product Kameleon jemen.